Cara Create Folder Untuk Gambar Screenshot untuk MAC

baik kali ni saya nak share pada korang cara buat folder untuk gambar screenshot

untuk apa buat folder screenshot ni ?

ok.. kebiasaannya kalau di MAC.. bila screenshot, gambar screenshot akan terletaknya di DESKTOP. Jadi kalau buat folder ni akan nampak kemas lagi desktop kita, sebab kita khaskan 1 folder untuk screenshot sahaja.

contoh bila kita screenshot, gambar tu tak di desktop, tapi di folder yang akan kita set sebentar lagi.

ok tanpa melenggahkan masa jom! kita mulakan sekarang!

Langkah 1

buat Folder untuk gambar screenshot.. sebagai contoh.. ni saya buat 1 folder nama “Screenshot” di desktop

bila dah buat folder “screenshot”, kemudian open terminal..

  • tekan Command + Space (untuk spotlight search)
  • type “terminal

bila dah open terminal akan jadi paparan seperti ini

kemudian masukkan command di bawah (boleh copy paste)

defaults write com.apple.screencapture location

lepas masukkan command tu pastikan anda “SPACE” selepas “LOCATION”

lepas tu pegi cari folder Screenshot kat dekstop tadi

kemudian DRAG FOLDER tu ke TERMINAL tadi

drag folder ke terminal
lepas drag folder, command akan jadi macam ni..

lepas setel yang atas tu tekan ENTER

lepas enter taip pulak command ni

killall SystemUIServer

lepas tu ENTER. dan SIAP!!

so semua screenshot anda akan di simpan ke dalam folder Screenshot

ok so itu saja untuk cara buat screenshot folder untuk MAC..

kita jumpa lagi di tutorial seterusnya nanti πŸ™‚

jangan lupa share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *